Bøger om biavl

Der findes store mængder litteratur om biavl – heldigvis! 😉

Hvis du kun skal læse en bog bør det nok være Eigil Holms, Lærebog i Biavl. Det er en grundig og systematisk bog, der fører læseren gennem alle biavlens facetter. Det er en lidt tung bog og sproget kan være lidt docerende. Som opslagsbog går du næppe galt i byen med den – og så vidt jeg husker får man den sågar med i startpakken, måske til reduceret pris. Når du først er kommet i gang med din biavl er det en fabelagtig opslagsbog.

En lidt mere tilgængelig men i de fleste henseender fuldt ud lige så god bog er Karin Gutfelt & Torben Overgaard, Bier i Baghaven. Denne er lidt mere tilgængelig i sproget, men springer måske lidt lettere hen over nogen af de facetter, som man alligevel ikke kommer i kontakt med de første år.

Hvis du vil læse på dansk bør du i hvert fald vælge en af ovenstående inden du læser andet.

Jeg vil ikke sige det er en forudsætning for at være biavler at man er medlem af Danmarks Biavlerforening. Men det månedlige magasin, Tidsskrift for Biavl er alene kontingentet værd. Interessante artikler, dybdegående temaer, og spændende gæsteskribenter.

Udenlandsk litteratur er der selvfølgelig OGSÅ meget af. Du kan sagtens lade dig inspirere af dette, men vær forberedt på at der kan være enormt store lokale afvigelser. Fx er flora og årstider jo fuldkommen anderledes i fx. USA, hvor du kan finde meget litteratur. Tyskland og England har også omfattende udvalg, men deres udstyr er typisk noget anderledes end det du ser i Danmark. Både stader og rammer er anderledes, men ikke mere anderledes end at du sagtens kan finde inspiration. Kulturen kan også være anderledes, det er fx almindeligt at genbruge voks i rammerne længe i USA, men i Danmark har vi langt højere hygiejne på dette område og omsmelter voksen (og fjerner dermed sygdomskim) hver eller hver 2. sæson. Blot for at nævne en anden radikal forskel er der fx. behandling mod varroa hvor danske biavlere typisk bruger metoder vi selv opfatter som skånsomme, men fx en amerikaner vil måske hælde en gang pesticid i stadet.

Afrundende vil jeg nævne at ældre dansk litteratur kan være fuld af gode råd, men måske ikke være opdateret i forhold til hvilke sygdomme biavleren aktuelt skal forholde sig til, så det er også relevant at forhold sig til materialets alder.

Kommenter gerne hvis du har fundet andet spændende materiale!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *